HÍREK

új kottákről, eseményekről

Kodály: Gyermek- és nőikarok - új kiadás

2024. január 10.

Kodály Zoltán több mint 130 a cappella kórusművével a modern magyar kórusirodalom megteremtője.

A gyermek- és nőikarok jelen, bővített és átdolgozott kiadása 59 kompozíciót tartalmaz, melyek közül három a korábbi kiadásokban nem jelent meg. Az egyneműkarok mind ez idáig legteljesebb és leghitelesebb szövegű kiadása új, egységes elvek alapján szerkesztett, jól olvasható és igényes megjelenésű kottagrafikával, valamint informatív utószóval jelenik meg.

A kötet papírborítású és vászonkötésű kiadásban is kapható.

Bárdos kórusművek angolul

2023. november 8.

Bárdos Lajos (1899-1986) zeneszerző, zenetudós, tanár, és kóruskarnagy, Kodállyal együtt lefektette a 20. századi magyar kóruszene alapjait. Karnagyi munkájával néhány évtized alatt nemzetközi szintűre emelte a magyar nyelvű kóruséneklés színvonalát.

Kompozíciói a magyar kórusélet művelésére irányulnak: Kodály és Bartók nyomán a reneszánsz polifóniából és magyar népzenéből merítenek ihletet.

Művei, amelyek a kórusírás mintapéldányai, érzékenyen kezelik a magyar prozódiát, valamint belső harmóniát és lendületet sugároznak.

A legnépszerűbb kórusműveiből készült angol nyelvű válogatás Gail Needleman szövegfordításaival öt kötetben jelenik meg.

Új kortárs művek kottái az UMPEMB-től

2023. október 19.

Az elmúlt hónapokban számos új hangszeres és kórusmű jelent meg a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest (UMPEMB) kiadásában.

Gárdonyi Zoltán, Csapó Gyula, Serei Zsolt, Balogh Máté és más kiváló kortárs magyar zeneszerzők legújabb műveinek kottáját megvásárolhatják webboltunkban és a zeneműboltokban.

Hangok mindenhol laknak

2023. augusztus 11.

A Hangok mindenhol laknak sorozat három kötete furulyán, fife-on és fuvolán tanuló nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak szól. Élményközpontú, interaktív és játékos módon hozza közel hozzájuk a zene, a zenélés lényegét, nagyban építve gazdag képzeletvilágukra és természetes alkotókedvükre.

A sorozat most megjelent harmadik kötete improvizációs játékokra - vagy ahogyan Tornyai Péter fogalmaz: ''közös hang-főzésekre'' - hívja a kisebbeket és nagyobbakat, bármilyen hangszeren játsszanak is.

''Mi a hasonló az ételekben és a zenékben? Majdnem minden'' - vallja a szerző. Kötetében "példát mutat a kis szakácsoknak arra, hogy mi mindent lehet kezdeni a hangokkal. Inkább játékok ezek, mint darabok, ezért érdemes a Játékot megillető komoly szabadsággal közelíteni hozzájuk.

A Szakácskönyv tizennégy receptje akkor sikerült jól, ha képzeletbeli további oldalaira megszületik a tizenötödik, tizenhatodik és a többi recept.''

Hazai kiadásban megjelent a Berregő polka

2023. június 23.

Dubrovay László (*1943) egyik legkorábbi fúvószenekari alkotása az 1993-ban komponált Berregő polka, melyben a műfajban eddig még kiaknázatlan, speciális hangszínek és effektusok használatával aratott osztatlan sikert.

Már a cím is jelzi, hogy a műben a rézfúvós hangszerek sok esetben különleges megszólaltatásának meghökkentő pillanatait és a klasszikus zenei értékeket egyaránt megtalálhatjuk. A frappáns karakterdarab minden pillanatát érdekessé teszi az oszlopszerű, távoli felhangokkal dúsított harmóniák és a horizontális dallamalkotás kitűnő egyensúlya.

A Berregő polka előadása remek lehetőség a klasszikus dallamok és az újszerű hangszerkezelés kontrasztjának segítségével eljuttatni a közönséghez a 20-21. századi zene üzenetét, értékeit.

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!