Kapcsolat

Telefon: (06-1) 236-1105
Fax: (06-1) 236-1101
Email: info­@­emb.hu

További címek...

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!

Az EMB Rádióban részleteket hallgathat meg a kiadványainkban megjelent zenékből. Ha valamelyik felkelti a figyelmét, kattintson a futó feliratra, hogy további információkhoz jusson a műről.
EMB Radio
In memoriam Kocsis Zoltán (1952-2016)

2016. november 6-án elhunyt Kocsis Zoltán, korunk egyik legjelentősebb magyar zenésze. 46 évet átívelő nemzetközi pályája nagyon korán, 18 éves korában indult. Szólistaként és kamaramuzsikusként bejárta a világ minden jelentős hangversenytermét. A Budapesti Fesztiválzenekar egyik alapítójaként, majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezető karmesterként jelentős szerepet vállalt a magyar hangversenyélet változatos és nemzetközi színvonalú működésében. Művészete mérce és kihívás volt – és az is marad – minden zenész számára. Mindemellett sokoldalú műveltségének és különleges vezetői képességeinek köszönhetően a magyar kulturális élet véleményformáló, központi személyisége volt, aki minden fontos zenei-közéleti ügyben tevékeny részt vállalt.

Kocsis Zoltán hitt abban, hogy a zene, s különösen az értékes és jól megszólaltatott zene, jobbá és szebbé teheti az életünket. Az ő élete pedig a zene volt. Egy 23 évesen adott interjúban így beszélt erről: „Azért művelem a zenét, mert úgy érzem, erre születtem. Ha nem tehetném, meghalnék. És tudom, felelős vagyok azért, amit játszom: a Zenének is, és a közönségnek is.”

Fellépései a magyar és külföldi hangversenyélet emlékezetes eseményei voltak. Repertoárja Bachtól a kortárs magyar zenéig ívelt, de megkülönböztetett figyelmet szentelt Bartók Béla életművének, melynek zongoristaként és karmesterként is világszerte elismert, leghitelesebb tolmácsolója volt. Játékát és vezénylését számos hanglemezfelvétel őrzi. Zeneszerzői életművét szóló-, kamara- és zenekari művek alkotják, emellett számos átiratot komponált. Legkedvesebb szerzőinek zongoraműveiből kamara- és zenekari műveket készített, és fordítva is, amikor zenekari- és kamaraműveket zongorára dolgozott át.

Büszkék és hálásak vagyunk, hogy Kocsis Zoltán műveinek és átiratainak kiadója lehettünk az elmúlt évtizedekben. Külön öröm számunkra, hogy önzetlen segítségével és támogatásával hasonmás formában ebben az évben közreadhattuk azt a kéziratos kottásfüzetet, melyet Kurtág György saját kezűleg másolt össze számára a Játékok zongoradarab-sorozat köteteiből. A Kocsis Zoli hangjegyfüzete című kotta a legszebb ajándék lett, amelyet Kurtág 90. születésnapjára közösen adhattunk.

Fájdalommal vesszük tudomásul, hogy a további közös terveinket egyedül kell folytatnunk. A decemberben megjelenő cselló-zongora átiratot Debussy Valse romantique-jából és a jövő évre tervezett Bartók- és Liszt zenekari átiratok közreadását már Kocsis Zoltán segítsége nélkül kell befejeznünk.

Requiescat in pace.

Kocsis Zoltán átiratai:
Zongora (kettő)
Klarinét és zongora
Gordonka és zongora
Gordonka és zongora
Gordonka és zongora
Gordonka és zongora
Zongora (kettő)
Zongora
Klarinét és zongora
Zongora (kettő)
Zongora (kettő)
Zongora
Zongora
Zongora
Zongora
Zongora (kettő)