ZENEOKTATÁS - HÍREK, ÚJDONSÁGOK

Új zenepedagógiai kiadványok, események, partnerprogram

Zeneiskolai partnerprogram

2023. június 30.

Kiadónk partneri együttműködést kezdeményez a hazai alap- és középfokú művészeti iskolákkal, minden zenetanár kollégával.

A kezdeményezés okai:

  • Az évtizedek óta forgalomban levő zeneoktatási anyagok egy része mára elavult. Korszerű új nyomtatott és digitális kiadványokat szeretnénk készíteni.
  • Tapasztalataink szerint a zeneiskolai oktatásban használt kották egy jelentős része jogszerűtlen másolatként van jelen, ezen közös erővel változtatni szeretnénk.

A partnerprogram céljai:

  • aktív kapcsolat létrehozása a felek között
  • a zenetanárok bevonása az új oktatási anyagok elkészítésébe
  • a fénymásolatok számának a lehető legkisebbre szorítása

Szeretnénk rendszeres kapcsolatot tartani a zenepedagógusokkal, kikérni a véleményüket a meglévő és leendő kiadványainkkal kapcsolatban; tájékoztatni őket terveinkről és újdonságainkról.

Célunk, hogy a felhívjuk a tanárok, szülők és tanulók figyelmét a jó minőségű, jogtiszta és eredeti kottából való tanulás értékeire, és hogy kedvező lehetőségeket teremtsünk az eredeti nyomtatott és digitális kiadványok beszerzésére.

A partnerprogramban való részvételre lehetőséget kínálunk a tanároknak saját elhatározásuk alapján egyénileg, vagy a teljes tanári kar számára intézményi döntés alapján.

A programhoz csatlakozó pedagógusok számára állandó 15%-os vásárlási engedményt nyújtunk webboltunkban és jelentős értékben ingyenes kódokat adunk digitális kiadványainkhoz. Nyomtatott újdonságainkból ingyenes tiszteletpéldányt küldünk.

A részleteket itt olvashatja el.

Csatlakozási szándékát kérjük, hogy a  partnerprogram­@­emb.hu címen jelezze. Előzetesen minden kérdésére örömmel válaszolunk és elküldjük az együttműködési szerződés tervezetét.

Köszönjük együttműködését!

Konferencia-előadások a 2022-es Bárdos Szimpóziumon

2022. május 30.

A 2022-es debreceni Bárdos Szimpózium zeneiskolai tanári szekcióján konferencia-előadásokat tartottak a megújuló szolfézskönyvsorozat átdolgozói:

Az első kötetről Kosztándy Réka és Petrigán Erzsébet,

A második kötetről Papp Károlyné és Szigetiné Horváth Zsuzsanna,

A harmadik kötetről Spiegel Marianna és Czirfuszné Zapotoczky Csilla tartott előadást.

A vágatlan videó megtekinthető a kiadó YouTube-csatornáján.

Orbán György új zongoradarabjai

2018. április 7.

Orbán György (*1947) az egyik legtöbbet játszott kortárs magyar zeneszerző.

Stílusában jellegzetes módon elegyednek a klasszikus, kortárs, filmzenei és jazzes elemek. Emellett saját bevallása szerint valósággal ''lubickol a tonalitásban'', így művei a nagyközönség számára is megközelíthetőek. Humorának és fantáziájának köszönhetően a gyerekekhez is könnyen utat talál: ezt bizonyítja kifejezetten kezdőknek szánt zongoraműveinek népszerűsége.

Az új harang újabb 19 művet tartalmaz kezdő zongoristák számára: többek között fel-felbukkan benne egy kiselefánt (talán Debussy Gyermekkuckójából trappolt át ide?), megtudhatjuk, milyen borzasztóan csörög a bulizós kedvű nagyi ébresztőórája - és persze azt is, milyen méltóságteljesen zeng a templom új harangja.

A darabok nehézségi sorrendben követik egymást, s néhány háromkezes darab is található közöttük, amelyeket a növendék tanárával vagy egy másik tanulóval együtt adhat elő.

Megújult az 50 éves Zongoraiskola!

2016. szeptember 2.

Gyorsan változó és mindig újdonságra éhes világunkban nagyon ritka az olyan tankönyv, amelyet évtizedeken át használnak. Zongoraiskolánk e kivételek közé tartozik. Első, kezdőknek szóló kötete ötven évvel ezelőtt, 1966-ban látott napvilágot, és bár azóta számos hasonló kiadvány jelent meg, mindmáig ez a legnépszerűbb, legtöbbek által használt zongoraiskola Magyarországon.

A Zongoraiskola máig tartó sikerének titka a biztos módszertani alapozottság: értékes és a gyerekek számára valódi élményt jelentő darabokat tartalmaz alaposan átgondolt, fokozatos felépítésben, mindig szem előtt tartva az elérendő zenei és technikai célokat. Kidolgozását a kor legkiválóbb zongorapedagógusaiból álló munkaközösség vállalta, akikhez jeles magyar zeneszerzők csatlakoztak. Kadosa Pál, Szervánszky Endre, Járdányi Pál, Szőnyi Erzsébet és mások több tucat darabot írtak a szerkesztők kéréseinek megfelelően, kifejezetten az iskola számára.

Zongoraiskolánk olyannyira bevált és meggyökerezett a hazai zeneoktatásban, hogy tartalmi változtatásokat nem láttunk szükségesnek az új, jubileumi kiadás elkészítésekor. Módosításaink csupán a kiadvány küllemének szebbé tételét és használhatóságának javítását célozták. A kiadvány új borítót kapott, a betűtípusokat szebbre, jobban olvashatóra, a korábbi kiadásban kisebb mérettel készült kottákat pedig normál méretűre cseréltük. A korábban függelékben szereplő népdalszövegeket beírtuk a dalok kottájába, a megtanulandó zenei jeleket és idegen nyelvű kifejezéseket pedig háttérrel emeltük ki; magyarázatuk továbbra is a kötet végén található.

Reméljük, hogy megújult kiadványunkat a zongorázni tanulók újabb nemzedékei is örömmel és haszonnal fogják forgatni.

Megújult a Furulyaiskola!

2016. augusztus 10.

Megjelenésének fél évszázados évfordulójára kiadónk megújította Béres János Furulyaiskoláját.

A kiadvány kívül-belül szebb, jobban olvasható, barátságosabb lett.

'...Ez a furulyaiskola 1965-ben készült, a magyar zeneoktatási módszer (Kodály-módszer) irányelvei alapján. Időállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több évtizede nagy szeretettel használják a különböző hangszereken játszó furulyások és fúvósok egyaránt...' Béres János

Béres János 1930-ban született Gagybátorban, ahol máig élő hagyomány a népművészet. Szüleitől tanulta a népdalokat, népmeséket, a néptáncot és a kézművességet, s már gyermekkorában megtanult játszani maga készítette hangszerén, a furulyán. 1951-ben lett hivatásos művész: a Magyar Állami Népi Együttes tagjaként előbb táncosként, majd furulyaszólistaként működött. 1960-ban Béres Kamaraegyüttes néven népi zenekart alapított, amellyel itthon és külföldön számtalan koncertet adott és rádió-, illetve televíziófelvételt készített.

A zenetanári pálya választásához a döntő indítékot Kodály Zoltánnal való találkozása adta 1951-ben, akivel mindvégig szoros kapcsolatot tartott. 1952-ben Béres János indította el a hazai furulyaoktatást, elkészítette a hangszereket (Béres-furulya) és a tantervet. A furulyaoktatáshoz 12 tankönyvet írt; közülük a háromkötetes Furulyaiskola 1965 óta több százezer példányban kelt el. 1975-ben megalapította az ország első népi hangszeres zeneiskoláját, az Óbudai Népzenei Iskolát. Művészi és pedagógiai munkásságát számos díjjal ismerték el, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovag­keresztjével (2001), Eötvös József-díjjal (2010) és Kossuth-díjjal (2014). 2022-ben hunyt el Budapesten.

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!