Karácsonyi kották

2023. november 18.

Ajándékozzunk kottát zenélő szeretteinknek!

Énekeljünk, zenéljünk együtt az Ünnep alatt!

Karácsonyi kottaválasztékunkban szólódarabokat, hangszeres kamaraműveket és énekes kiadványokat is találnak.

Ajánljuk partner kiadóink választékát is, amelyben szinte minden hangszerre, minden hangszerösszeállításra találnak ünnepi repertoárt a klasszikustól a jazzen át a popzenéig.

Az ünnepi kiadványokon felül számos értékes kottával lephetjük meg hangszeren tanuló ismerőseinket.

A kották mellé kedves és hasznos zenei ajándéktárgyakat is csomagolhatnak.

Új kortárs művek kottái az UMPEMB-től

2023. október 19.

Az elmúlt hónapokban számos új hangszeres és kórusmű jelent meg a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest (UMPEMB) kiadásában.

Gárdonyi Zoltán, Csapó Gyula, Serei Zsolt, Balogh Máté és más kiváló kortárs magyar zeneszerzők legújabb műveinek kottáját megvásárolhatják webboltunkban és a zeneműboltokban.

Hangok mindenhol laknak

2023. augusztus 11.

A Hangok mindenhol laknak sorozat három kötete furulyán, fife-on és fuvolán tanuló nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak szól. Élményközpontú, interaktív és játékos módon hozza közel hozzájuk a zene, a zenélés lényegét, nagyban építve gazdag képzeletvilágukra és természetes alkotókedvükre.

A sorozat most megjelent harmadik kötete improvizációs játékokra - vagy ahogyan Tornyai Péter fogalmaz: ''közös hang-főzésekre'' - hívja a kisebbeket és nagyobbakat, bármilyen hangszeren játsszanak is.

''Mi a hasonló az ételekben és a zenékben? Majdnem minden'' - vallja a szerző. Kötetében "példát mutat a kis szakácsoknak arra, hogy mi mindent lehet kezdeni a hangokkal. Inkább játékok ezek, mint darabok, ezért érdemes a Játékot megillető komoly szabadsággal közelíteni hozzájuk.

A Szakácskönyv tizennégy receptje akkor sikerült jól, ha képzeletbeli további oldalaira megszületik a tizenötödik, tizenhatodik és a többi recept.''

Vonósegyüttesek kincsestára

2023. május 12.

Vonósegyüttesek kincsestára sorozat különböző vonósegyüttesekben való zenéléshez kínál gondosan válogatott és nehézségi fokok szerint kötetekbe rendezett eredeti műveket és átiratokat a reneszánsztól a 20. századig. 

  • Alapfok: kezdőknek, jellemzően három hegedűre és gordonkára, illetve gyermek-vonószenekarra (kizárólag az első fekvésben).
  • Középfok: középhaladóknak, jellemzően három hegedűre és gordonkára vagy vonósnégyesre, illetve ifjúsági vonószenekarra.
  • Felsőfok: haladóknak, jellemzően vonósnégyesre és - nagybőgővel kiegészítve - vonósötösre, illetve vonószenekarra.

A kiadványok nyomtatott és digitális kiadásban is megjelennek. A nyomtatott kiadás partitúrát és minden szólamból egy példányt tartalmaz. Zenekari előadáshoz további nyomtatott szólamok külön rendelhetők. A digitális kiadás képernyőn tekinthető meg, és a szólamok A/4 méretű PDF-file-ként le is tölthetők. A digitális kiadás a nyomtatott kiadásban található egyedi kóddal ingyenesen érhető el.

A művek korábban a Leggiero és Leggierissimo kottasorozatokban jelentek meg.

Bartók-vonósnégyesek új kiadásban

2023. február 27.

Megjelent a Bartók-összkiadás hat vonósnégyest tartalmazó kötetpárjának második kötete is. Az 1. és 2. Bartók-vonósnégyes pedig – az összkiadáson alapuló – különféle praktikus kiadványok formájában is forgalomba került: kispartitúraként és szólamanyagként is megvásárolhatják.

Bartók hat vonósnégyese a műfaj irodalmának csúcsteljesítményei közé tartozik, e művek a 20. századi zene klasszikus alkotásai. A Bartók-összkiadás 29. kötete a hat kvartett partitúráját új, kritikai kiadásban közli. A közreadáshoz tartozó kritikai kommentár az összkiadás 30. kötetében jelent meg.

Bartók Béla: 1–6. vonósnégyes (összkiadáskötet)
Bartók Béla: 1–6. vonósnégyes – Kritikai megjegyzések (összkiadáskötet)

Bartók Béla: 1. vonósnégyes, op. 7 – kispartitúra (Urtext kiadás)
Bartók Béla: 1. vonósnégyes, op. 7 – szólamok (Urtext kiadás)
Bartók Béla: 2. vonósnégyes, op. 17 – kispartitúra (Urtext kiadás)
Bartók Béla: 2. vonósnégyes, op. 17 – szólamok (Urtext kiadás)

A kiadványok az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó, valamint a müncheni G. Henle Verlag közös kiadásaként jelentek meg.

Kettős zeneelméleti kiadványbemutató az ISON-ban

2023. február 20.

Két új zeneelméleti kiadványunkat 2023. március 27-én este mutattuk be az ISON-ban.

A bemutatandó kiadványok:
Gárdonyi Zsolt: J. S. Bach ellenpontművészete,
Balogh Máté: Példatár Gárdonyi Zoltán Elemző formatanához. 

Időpont: 2023. március 27., hétfő, 19:00–20:30.
Helyszín: ISON (1074 Budapest, Hársfa u. 25.).

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Gárdonyi Zsolt – a J. S . Bach ellenpontművészete című könyv szerzője,
Terray Boglárka – a J. S . Bach ellenpontművészete című könyv fordítója,
Balogh Máté – az Elemző formatan című könyvhöz készült Példatár szerzője.
Házigazda: Kerékfy Márton, az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó főszerkesztője. 

Két új fúvószenekari mű

2023. február 14.

A Concert Band sorozatban két új fúvószenekari mű jelent meg Balázs Árpádtól. 

Balázs Árpád: Kuruc képek
tárogatóra vagy szopránszaxofonra

és koncert-fúvószenekarra
Zenei alapanyagként a Rákóczi-szabadságharc korából származó dallamokat használ a zeneszerző.

Balázs Árpád: Rapszódia
cimbalomra vagy marimbára

és koncert-fúvószenekarra
A Rapszódia a Liszt Ferenc által létrehozott egytételes szerkezetet követi. Szenvedélyesen érzelmes, színekben és karakterekben gazdag, lírai zenekari alkotás, melynek ott a helye az igényes zenét játszó fúvószenekarok repertoárjában. 

Kiadó: Universal Music Publishing Editio Musica Budapest 

A Concert Band sorozat többi kiadványához hasonlóan a partitúra szólamanyaggal együtt és anélkül is megjelent.

Új sorozat indult az Új Liszt-Összkiadáson belül

2023. január 23.

Az Új Liszt-Összkiadás III. sorozatában négykezes és kétzongorás Liszt-zongoraművek jelennek meg.

A most induló III. sorozat 1. kötetében egy fogalmazvány mellett Schubert Wanderer-fantáziájának Liszt-féle kétzongorás átirata jelenik meg.

A kötetet részletes előszó, kézirat-fakszimilék és angol nyelvű kritikai jegyzetapparátus teszi teljessé. 

Az Új Liszt-Összkiadás keretében eddig elindult sorozatok:
I. sorozat: Szólózongoraművek (18 kötet),
II. sorozat: Szabad átdolgozások és átiratok zongorára (24 kötet),
Pótkötetek az I. és II. sorozathoz (16 kötet),
III. sorozat: Művek és átdolgozások zongorára négy kézre és két zongorára (eddig 1 kötet),
IX. sorozat: Vokális művek zenekarral vagy több hangszerrel (eddig 1 kötet). 

A Liszt-kiadványcsaládot korszerű különnyomatok, valamint praktikus, előadói igényeket szolgáló – szürke, kartonált – kiadványváltozatok teszik teljessé.

Könyvújdonság: Ránki György válogatott írásai

2023. január 9.

Zeneszerzők szóban és írásban – Dokumentumok a 20. századi magyar zene történetéhez címmel új forrásközlő sorozatot indított kiadónk és a Zenetudományi Intézet.

Az első kötet Ránki György (1907–1992) zeneszerző, a Pomádé király új ruhája című opera, az Egy szerelem három éjszakája című musical és a Körhinta című film komponistája válogatott írásait tartalmazza.

Jelen kötet a zeneszerző közel száz írását és nyilatkozatát adja közre. Ezek között egyaránt található zenetörténeti témájú rádió-előadás, külföldi utazásokról írt beszámoló, a zeneszerzői pályára visszatekintő önvallomás, levél, sőt sokszor csipkelődő humorral megírt költemény is.

Hal Leonard Europe kiadványok az EMBZ kínálatában

2023. január 2.

2023. január 1-től az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó a kizárólagos forgalmazója a Hal Leonard Europe saját kiadású katalógusainak Magyarországon, Szlovákiában és Romániában.

A HLE kínálatában olyan jól ismert komoly- és könnyűzenei kottakiadók kiadványai szerepelnek, mint pl. a Ricordi, Durand, Salabert, Leduc, Shirmer, Music Sales, Hal Leonard, De Haske, Berklee Press, Wise Music.

A HLE-vel kötött kottaterjesztési megállapodásnak köszönhetően a hazai vásárlók jóval nagyobb választékból és egyszerűbben vásárolhatnak a jövőben.

Megjelentek Gerendás Péter válogatott dalai

2022. december 13.

Gerendás Péter gazdag dalterméséből először jelent meg nyomtatásban és digitális kiadásban egy kötetnyi válogatás 30 darabbal.

A művész páratlan humorral és öniróniával, ugyanakkor együttérzéssel és kedvességgel reflektál korunk jelenségeire, emlékezik vissza a múltra, vagy egyszerűen hangot ad egy érzésnek. A lírai és latin dallamok, a swing és jazz hangulatvilág egyaránt sajátja, melyek mindegyikére találni példát ebben a gyűjteményben is.

A dalokat egyszólamban, akkordjelzéssel ellátva, a szerző által énekelt felépítés szerint kidolgozott formában közöljük.

Új zeneelméleti könyv jelent meg

2022. december 7.
 

Gárdonyi Zsolt kötete szemléletesen és tömören mutatja be a bachi fúgaszerkesztés jellegzetességeit, ezért a közép- és felsőfokú zenei tanulmányok során is haszonnal forgatható.

Sok kottapéldával és számos ábrával világos és részletes útmutatást ad mind az elemző munka számára, mind pedig a stílusgyakorlatokhoz és improvizációkhoz.

E könyv eredetileg német nyelven jelent meg 1980-ban, 1991-ben pedig átdolgozott kiadásban látott napvilágot. Most olvasható először magyarul, Terray Boglárka fordításában.

Meghalt Béres János furulyaművész

2022. november 24.

Elhunyt Béres János Kossuth-díjas furulyaművész. A zenepedagógus, népzenekutató november 23-án, Budapesten, 92 éves korában halt meg.

Béres János úttörő kezdeményezések sorát indította el: megalapította a nevét viselő hivatásos népi kamarazenekart, megszervezte a hazai intézményes furulyaoktatást, tanterveket, tankönyveket írt, az oktatás számára kifejlesztette a Béres-furulyát, valamint megalapította a nagyhírű Óbudai Népzenei Iskolát. 

Pedagógiai kiadványai és memoárkötete kiadónknál jelent meg. Emlékét tisztelettel őrizzük.

Fotó: Móricz-Sabján Simon (Népszabadság, 2015. április 4.)

Bemutattuk az Útikalauz a régi billentyűs muzsikához – Franciaország című kötetpárt

2022. október 20.

November 3-án a budapesti Bartók Konziban bemutattuk az Útikalauz a régi billentyűs muzsikához – Franciaország 1–2 című kötetpárt.

A francia billentyűs muzsikát időrendben bemutató két kötet az 1500-as évek elejétől az 1700-as évek végéig csaknem félszáz tetszetős, aránylag könnyen játszható művet - prélude-öket, tánctételeket, szviteket, rondeau-kat és karakterdarabokat -  tartalmaz.
A kiadványok számos kiegészítő anyaggal segítik a tanulást-tanítást: előadói javaslatok, kidolgozott darabok, díszítéstáblázatok, kihajtható díszítésjegyzék, zeneszerzői életrajzok, fakszimilék és szószedet is található a kötetekben.

Különnyomatként is megjelentek Bartók kórusművei

2022. október 13.

Egyesével is megvásárolhatják Bartók összes kórusművét, hiszen teljessé vált az Urtext Bartók-kóruskötetekből készített különnyomatok – lapkották – sorozata.

Bartók Béla: Gyermek- és nőikarok – 28 különnyomat
Bartók Béla: Férfikarok – 5 különnyomat
Bartók Béla: Vegyeskarok – 3 különnyomat

Az összes különnyomat tartalmazza a művek szövegének angol nyersfordítását. Ahol a szöveg nem magyar, ott a magyar nyersfordítást is megadjuk.

Bartók kórusművei vászonkötéses, díszdobozos kiadásban is megjelentek.

Megújult a Digikotta

2022. szeptember 27.

Egyre több zenepedagógiai kiadvány érhető el a megújult Digikotta-felületen.

A digikották – ahogy nevük is mutatja – digitálisan elérhető kották, de a kottakiadványokat megjelenítő, felhőalapú rendszer is a Digikotta nevet viseli.

Zenéljünk együtt! A Digikottán nemcsak a hagyományos kottákat és szövegeket érheted el, hanem hangfelvételek és interaktív feladatok is várnak.

Próbáld ki ingyen a Digikottát! A legtöbb fizetős kiadványban találsz ingyenes oldalakat, amelyeket kék szem ikon jelez, így megismerheted a Digikotta előnyeit. (Például: Kezdők muzsikája – Hegedűmuzsika 1)

Kezedben a kotta? Kedvezménnyel tiéd a Digikotta! Nálad van például a megújult Zongoraiskola vagy a Szolfézskönyv egyik példánya? A nyomtatott kottában található kóddal jelentős kedvezménnyel vásárolhatod meg a kiadvány digikotta-változatát, és a hangfelvételek és az interaktív feladatok biztos élvezetessé teszik a tanulást-tanítást!

Bemutattuk a Szolfézskönyv zeneiskolásoknak 3. kötetét

2022. szeptember 2.

A Szolfézskönyv zeneiskolásoknak sorozat 3. kötetét 2022. szeptember 10-én a Szabolcsi Bence Zeneiskolában mutattuk be.

A Szolfézskönyv zeneiskolásoknak 3. a Dobszay-féle szolfézskönyv teljesen megújított és átdolgozott kiadása. Az új tankönyv nemcsak küllemében vonzóbb, hanem számos új feladatot, műzenei szemelvényt és zenehallgatási anyagot is tartalmaz, amelyek a szolfézs- és a hangszeroktatás kapcsolatát erősíthetik.

Szakmai előadást tartott:
Zapotoczky Csilla, a szolfézskönyv átdolgozója,
Spiegel Marianna, a szolfézskönyv átdolgozója,
Kerékfy Márton, a rendezvény házigazdája, az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó főszerkesztője.

Megjelent a Bartók-összkiadás vonósnégyeskötete

2022. június 14.

Kiadónk 2016-ban indította el a Bartók-összkiadáskötetek sorozatát a müncheni Henle Verlaggal közösen.

2022 májusában újabb kötet jelent meg – a hetedik a sorban –, amely Bartók vonósnégyeseit tartalmazza. A Bartók-kvartetteket klasszikussá érett modern kompozíciónak tartja a legtöbb értelmező közösség.

A kritikai kiadás a hat vonósnégyes partitúráját közli, az összes korabeli nyomtatott és kéziratos forrás összevetése alapján. A 4. és 5. kvartetthez készült szerzői elemzések a kötet végén jelentek meg. A minden eddiginél részletesebb bevezető tanulmányok nemcsak a művek keletkezés- és fogadtatástörténetét tárják föl, hanem praktikus kérdéseket is megválaszolnak a kottázással és az előadással kapcsolatban.

A hat vonósnégyeshez tartozó kritikai kommentár külön kötetben jelenik majd meg 2022 őszén.

Sebastien Dupuis videója az Új Liszt-összkiadásról

2022. május 11.

Sebastien Dupuis, Zürichben élő zongorista és zenetanár videó-előadásait az elmúlt hónapokban sokan kezdték követni az online platformokon.

Dupuis 1983-ban született Brüsszelben, ahol később a Királyi Zeneakadémián tanult. Előadóként 2016-ban debütált a zürichi Tonhalle-ban, majd több európai fővárosban is koncertezett. Zürichbe költözve egy hamar közkedvelté vált oktatóstúdiót alapított, és a város egyik legkeresettebb zongoratanára lett. Emellett szalonkoncertjeivel is gazdagítja a város kulturális életét.

YouTube-csatornáján ezúttal egy közel húszperces videóban beszél a Liszt-összkiadás szólózongora-köteteiről:

Bartók a Vatikánban

2022. április 26.

Nagy öröm számunkra, hogy kottakiadványaink protokollajándékként is feltűnnek a nyilvánosságban.

A Bartók-összkiadás egyik kötetét adta a magyar miniszterelnök Ferenc pápának, más ajándékok mellett. A kiadónk, valamint a müncheni Henle Verlag által megjelentetett kötet az amerikai években komponált nagyzenekari Concertót tartalmazza. Orbán Viktor 2022. április 21-én tett látogatást a Vatikánban. „Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba” – fogalmazott a kormányfő.

Bartók-összkiadás indulását 2015-ben jelentette be cégünk. A tervek szerint 48 kötetben jelenik meg a teljes életmű. A kiadványok a legmagasabb tudományos igénnyel készülnek, ugyanakkor a kottafőszövegek a gyakorló muzsikálást szeretnék szolgálni.

Megjelent "A vonós kamarazene mikrokozmosza" négy kötetben

2022. március 24.

Megjelentek Soós András Bartók Mikrokosmos című zongorás sorozatából készített vonós átiratai.

A négykötetes kiadványcsalád széles körben használható: a kezdőtől a professzionális szintig tartalmaz darabokat különféle vonósegyüttesekre.

- zeneiskolai kamaraegyüttesek (három hegedű és gordonka, vonósnégyes),

- különböző növendékzenekarok (gyermek-vonószenekarok, ifjúsági vonószenekarok),

- amatőr együttesek (vonósnégyesek, vonósötösök, vonószenekarok),

- valamint hivatásos formációk (vonósnégyesek, vonósötösök, vonószenekarok).

Bővebben...

Bartók összes kórusműve Urtext kiadásban

2021. március 11.

2021 márciusában új, Urtext kiadásban jelentettük meg Bartók Béla összes kórusművét.

A háromkötetes kiadvány az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó és a műncheni G. Henle Verlag közös kiadásában megjelenő Bartók Béla Zeneműveinek Kritikai Összkiadása 9. kötete (Z. 15009) alapján készült. A kotta az énekszövegeket eredeti nyelven és a Bartók által jóváhagyott fordításokban közli, a kötetek függelékében azonban az összes énekszöveg szó szerinti angol és magyar fordítása is megtalálható. Ugyanitt közöljük a művek korai vagy alternatív változatait is.

Kiadásunkat a kottaszöveg és a notációs stílus tekintetében is abszolút hitelesség, professzionális kottagrafika és kiváló nyomdai minőség jellemzi. A közreadást informatív előszók (magyar, angol és német nyelven) és részletes közreadói megjegyzések (magyarul és angolul) teszik teljessé. A megjegyzések röviden ismertetik a kórusművek szöveg-, népzenei és kompozíciós forrásait, valamint eligazítanak az előadást érintő minden lényeges kérdésben.

A köteteket kiváló minőségű és környezetbarát sárgásfehér papírra nyomtattuk.

A kiadványok két változatban kerülnek forgalomba: három puhafedelű kötetben, amelyek önállóan is megvásárolhatók, valamint keménytáblás, vászonkötéses kötetekben, amelyek együtt, díszdobozban kaphatók.

A kötetekben található művek a következő hónapokban egyenként, különnyomatként is megjelennek.

Új zenekari anyag jelent meg Bartók Concertójából

2021. február 22.

Új zenekari kölcsönanyag jelent meg Bartók Béla legnépszerűbb zenekari művéből, a Concertóból, melyet a zeneszerző 1943-ben az Amerikai Egyesült Államokban komponált. A Concerto az első zenekari anyag, amely az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó és a müncheni G. Henle Verlag kiadásában megjelenő Bartók Béla Zeneműveinek Kritikai Összkiadása nyomán készült. (A partitúrát tartalmazó összkiadáskötet és a mű Henle-féle kispartitúrája is megvásárolható.)

A közreadás az első kiadás, a teljes kompozíciós forrásanyag, valamint a Bartók életében készült hangfelvételek kritikai értékelése alapján készült. A zenekari szólamok elkészítésekor nagy gondot fordítottunk a kottaszöveg pontosságára, a jó olvashatóságra, a megfelelő segédszólamokra (az ún. „végszavakra”) és az ideális lapozhatóságra. A szólamokat a Bartók-játékban különlegesen jártas Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai tesztelték. Mind a vezénylőpartitúra, mind a szólamok nagy formátumban (25×32,5 cm), kiváló minőségű papíron készültek.

Egy garnitúra két vezénylőpartitúrát, 9-8-7-6-5 db vonósszólamot, 4 db ütőszólamot, a többi szólamból pedig 1-1 db-ot tartalmaz. A zenekari anyag a Universal Music Publishing Editio Musica Budapesttől kölcsönözhető.

Új szolfézskönyv zeneiskolásoknak: nyomtatott és interaktív online kiadásban

2020. augusztus 30.

Megjelent az alapfokú szolfézsoktatás első és meghatározó műve, A hangok világa sorozat 1. kötetének teljesen megújított és átdolgozott kiadása.

Szolfézskönyv zeneiskolásoknak 1. kötete Dobszay László korszakos jelentőségű zeneoktatási koncepcióját teszi befogadhatóvá a mai gyerekek és tanáraik számára, figyelembe véve a hatályos tantervben meghatározott ismeretanyagot és követelményrendszert.

A szolfézsköny és a hozzá tartozó tanári útmutató - hazánkban elsőként - a nyomtatott kiadáson felül interaktív online változatban is elérhető a Digikotta weboldalon. 

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!

Közösség
Facebook Instagram Pinterest YouTube Twitter