Kapcsolat

Telefon: (06-1) 236-1105
Email: info­@­emb.hu

További címek...

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!

Közösség
Facebook Instagram Pinterest YouTube Twitter
Fúvós kamarazene
Fúvósötös
Kamarazene fúvósegyüttesre
Fúvósok
Kamarazene fúvósegyüttesre
Essential Elements
A Hal Leonard kiadó fúvószenei oktató sorozata:
Fagott
Klarinét
Harsona
Fuvola

Fúvószenekari hírek

Farkas Ferenc: Régi magyar táncok

"A magyar műzenében a népzene gazdag anyaga mellett szerényebb szerepet játszanak az írásban rögzített régi táncok és dallamok. E mű komponálására olyan 17. századi táncok ösztönöztek, amelyeket névtelen műkedvelők készítettek meglehetősen egyszerű formában. A legtöbbet a 14. és 18. század között használatos tabulatúrákban jegyezték le. E zene iránt a negyvenes években kezdtem érdeklődni. Úgy elbűvöltek, hogy elhatároztam: életre keltem őket. A kis nyolctaktusos táncokat triószerűen, rondó-formává kiegészítve fűztem össze. A korai barokk harmóniavilágból és ellenpontból kiindulva a "provinciális" magyar barokk feltámasztását kíséreltem meg." (Farkas Ferenc)

Megjelent Győrffy István Ungaresca című műve

Az európai zenei hagyomány értékes részét jelenti az a 16-17. században felvirágzó magyar vagy magyaros tánczene, amelyet összefoglaló néven ungarescaként szokás említeni. Győrffy István 2007-2010 között komponált, jellegzetesen magyar hangvételű műve ennek a hagyománynak a kései folytatója. Bővebben...

Kockásfülű muzsika

Közel száz ország televíziónézői találkozhattak már Balázs Árpád szívet melengető dallamaival. A kockásfülű nyúl című rajzfilmsorozatban nincs párbeszéd, nincs szöveg: a zene mesél a kockásfülű főhős és társai kedves és szórakoztató kalandjairól. Balázs átfogalmazta, továbbgondolta a jól ismert melódiákat, így kerekedett ki ez a héttételes ''mese-szimfónia'', melyben - Prokofjev művével, a Péter és a farkassal ellentétben - nincs narrátor, maguk a hangszerek a mesemondók. A zeneszerző e művében is színesen, változatosan társította egymással a hangszercsoportokat, jó érzékkel váltakoztatva a szólisztikus, a kamarazenei és a zenekari faktúrákat.

A mű I., II., IV. és VII. tétele egy önállóan is előadható ''kis szvitet'' alkot, amelynek előadására - négyperces időtartama és könnyebb játszhatósága folytán - a szerényebb lehetőségekkel rendelkező együttesek is sikerrel vállalkozhatnak. A rajzfilmsorozat zenéjének legismertebb részei, a főcím- és a záró zene mindkét változatban szerepel.

Magyar rondó

Csupa derű, csupa jókedv muzsika Balázs Árpád Magyar rondója; biztos kézzel formált, nagy szakmai tudással felépített mű.

Szerkezete világos: a rondótéma kétszeri visszatérése öttagú formát képez. A két epizód egymástól eltérő karakterű. Az első játékosan kergetődző, egyre sűrűbb szövetű imitációkból áll, a második a dudanóták hangulatát idézi. Ez utóbbiban a középszólamokban egyenletesen, negyed-értékekben mozgó dallam felett fut a magasba egy pasztell színű, fafúvós hangfelhő, miközben a félhangonként lépegető mély rézfúvók lefelé tágítják a hangzást. Bravúros kompozíciós megoldás! A rondótéma a visszatérései során mind gazdagabb köntösben jelenik meg; különösen a fafúvók tizenhatodokban gyöngyöző anyaga teszi egyre díszesebbé.

Két évszázad katonazenéje Magyarországon

Újra megjelent Marosi László "Két évszázad katonazenéje Magyarországon" című képekkel és kottapéldákkal illusztrált könyve. A mű a magyarországi katonazene történetét és a kor katonakarmestereit mutatja be 1741-től 1945-ig.

Bővebben...

Nyári kottaújdonságok

Korszerű hangszereléssel, új kiadásban jelent meg Balázs Árpád Négy kép című műve. Újra kaphatók Hidas Frigyes népszerű Népdal-szvitjei is.

Segítség a japán katasztrófa áldozatainak

Philip Sparke zeneszerző és a De Haske kiadó a japán földrengés és szökőár áldozatainak megsegítésére ajánlotta fel a szerző új darabjának, a "The Sun Will Rise Again"-nak bevételeit.

A darab műsorra tűzésével Ön is hozzájárulhat a nemes ügy sikeréhez.

Új fúvószenekari kották magyar szerzőktől

A 80-as években indított EMB Concert Band sorozat új formában és új művekkel folytatódik: megjelentek Bogár István, Dubrovay László, Erkel Ferenc, Farkas Antal, Galli János és Lendvay Kamilló művei.

Szakkönyvek

Újra megjelent Bogár István: A rézfúvós hangszerek és Philip Farkas: A rézfúvósjáték művészete című könyve.

Bogár István könyve a rézfúvós szakemberek számára alapkönyv, a fúvószene iránt érdeklődő közönség számára érdekes, hasznos olvasmány.

Philip Farkas, a híres amerikai kürtművész azt a közös alapot vizsgálja, amely valamennyi rézfúvós hangszer megszólaltatásánál elsőrendű szerepet játszik.

Régebbi fúvószenekari kották