Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!

Közösség
Facebook Instagram Pinterest YouTube Twitter

Papp Lajos

Papp Lajos (1935–2019) zeneszerző, zongoraművész, a magyar zenepedagógia nemzetközi hírű képviselője. Zongora-ABC-jét, valamint elsősorban zongorára, de más hangszerekre és kamaraegyüttesekre is komponált pedagógiai műveit világszerte ismerik és használják a zenét tanulók. 

Papp Lajos Debrecenben született egy zenekedvelő, zenei érdeklődésű kiskereskedő családban. A debreceni konzervatóriumban tanult, majd 1960-ban a budapesti Zeneakadémián diplomázott zeneszerzés és karmester szakon.

Szakmai pályáját zongora- és zeneelmélet-tanárként kezdte, innen ered egyre fokozódó érdeklődése a zenepedagógia iránt. Pályája elején számos új szempontú tantárgyi struktúra, oktatási anyag kidolgozásában vett részt. 1963-ban felkérték a budapesti Nemzetközi Gordonkaverseny kötelező darabjának megírására, a gordonka ihlette első nagyszabású versenyművét, csellóversenyét is, amelyet 1965 márciusában, a Zeneakadémia Nagytermében mutattak be. A kritikusok szerint az 1966-ban komponált Dialogo per pianoforte ed orchestra című darabjával talált rá saját zeneszerzői hangjára. 

1971–73 között egy zeneszerzői ösztöndíjjal a bázeli Zeneakadémián tanult, ezt követően a németországi Oldenburgban telepedett le, ahol évtizedeken keresztül zongora- és zeneelmélet-tanárként működött. Ettől kezdve elsősorban zenepedagógiai műveket komponált. A nagy sikerű Zongora-ABC című kétkötetes hangszeriskoláját több évtizedes saját tanítási tapasztalatai és zenepedagógus kollegáinak javaslatai alapján dolgozta ki. Pedagógiai koncepciójában – amely utat nyit huszadik századi klasszikus zenére is – hangsúlyos szerep jut a magyar népdaloknak és más európai népek népzenéjének. Papp Lajos számos népszerű zongoradarab-sorozattal kedveskedett a gyerekeknek, például olyan mesefeldolgozásokkal, mint Az égig érő fa, Az aranykulcs, vagy A kővágó.

Népszerűségét mi sem tanusítja jobban, hogy még életében róla elnevezett zenei versenyeket rendeztek.

Papp Lajos művei húros hangszerekre
Papp Lajos művei fafúvós, rézfúvós és ütős hangszerekre
Furulya (két vagy több)
Furulya (két vagy több)
Trombiták
Szaxofon (több)
Trombiták
Duók fúvóshangszerekre
Ütőhangszerek