BLOG

Írások, interjúk

Rövidfilmünkben Soós András A vonós kamarazene mikrokozmosza című négykötetes kiadványsorozatáról beszél a szerző és az előadók.

Bartók Mikrokosmosa a 20. század talán legnagyobb hatású zongoradarab-sorozata, a zongorapedagógiai irodalom egyik alapműve. 

A vonós kamarazene mikrokozmosza különböző vonós együttesekben való zenéléshez kínál 148 átiratot a sorozatból, nehézségi fokok szerint négy kötetbe rendezve. 

Bővebben...

A Bartók Kritikai Összkiadás alapján készülő praktikus kiadványokról készített interjút Kerékfy Mártonnal, az EMBZ főszerkesztőjével és az összkiadás szerkesztőbizottságának tagjával Anette Oppermann a Henle Blog számára.

Tovább...

A magyar állami Zeneműkiadó Vállalatot, az Editio Musica Budapest jogelődjét 1950. július 1-jén egy törvényerejű rendelet hívta életre.

A zeneműkiadásnak nagy hagyománya volt Magyarországon. A legrégebbi cég, a patinás Rózsavölgyi és Társa 165 éve kezdte meg működését; száz éven át a legjelentősebb hazai zeneműkiadó volt, amely az évtizedek során gazdag és színes katalógust épített fel. A 20. század elején Bartók és Kodály első kiadója volt, és bár a két nagy zeneszerző az 1910-es évek után műveik kedvezőbb külföldi terjesztésének reményében külföldi kiadókhoz szerződött, a két világháború között a Rózsavölgyi maradt számos kiváló magyar zeneszerző, többek között Dohnányi Ernő, Weiner Leó és Lajtha László kiadója és műveinek terjesztője.

Tovább...

Pejtsik Árpád (1935-2020) neve minden bizonnyal ismerősen cseng mindazok számára, akik gordonkázni tanultak vagy tanítottak az elmúlt évtizedekben. A szerző több mint száz kiadványt jelentetett meg az Editio Musica Budapest Zeneműkiadónál, melyek egy része kimondottan tananyagot, más része a repertoár bővítését szolgáló előadási darabokat tartalmaz.

Ezek a kották világszerte bestsellerek lettek, és nemzetközi vizsgaanyagokba is bekerültek.

Wolf-Dieter Seifert (G. Henle) és Boronkay Antal (Editio Musica Budapest)

2015. szeptember 26-án, szombaton a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) Zenetudományi Intézetében egész napos rendezvénnyel emlékeztek meg Bartók Béla halálának 70. évfordulójáról. Ennek keretében jelentették be, hogy az Editio Musica Budapest a müncheni G. Henle Verlaggal közösen fogja megjelentetni a Bartók Béla zeneműveinek kritikai összkiadása kottasorozatot.

Bővebben...

Az Editio Musica Budapest egyik büszkesége Kurtág György Játékok című zongoradarab-gyűjteményének sorozata.

Mellette most két újabb, „rokon” kiadvánnyal  gazdagodik a kiadó katalógusa: Bali János izgalmas és inspiráló műve, a Bevezetés az avantgárdba furulyásoknak, valamint Orbán György kétkötetes, minden ízében egyéni műve, a Kétágú síp ― alcíme szerint: „Zongoradarabok haladóknak a polifónia gyakorlására”.

A három vállalkozás, a lényeges különbségeken túl (terjedelem, apparátus, „célközönség”) fontos közös vonásokat is mutat. Ilyen például a múlt zenéivel való intenzív kapcsolat, vagy az improvizatív elemek hangsúlyozott jelenléte de leginkább az, hogy a pedagógiai célon messze túlmutatva, jelentékeny, izgalmas és félreismerhetetlenül egyéni hangú kompozíciók sorával gazdagítják a kortárs zenei repertoárt. 

(Malina János)

Bővebben...

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!