Madarász Iván

Kompozícióiban a zenei műfajok széles skálája jelenik meg. A recenziók zenéjének drámaiságát, valamint az énektechnika, az emberi hang használatának újszerű módját emelik ki. Hangszeres zenéjére, különösen fuvolaműveire a hangszeres technika újabb módozatainak keresése jellemző. Kamaraműveiben sajátos módszert alakított ki bonyolultabb, ún. nem-ekvivalens arányú ritmusok megvalósítására. Műveiben az elektronikus zenei hangzások (Hímzett hangok, 1989) és az aleatória (Tabulatúra, 1996) hatása is megfigyelhető. Lót című operájában a minimalizmus repetitív technikáját alkalmazza a hagyományos drámai koncepciótól való elszakadás eszközeként: a zenei folyamatok így nem fedik el a drámai narratívát, ehelyett az opera megfagyott zenei pillanatokból áll össze.Madarász Iván 1949. február 10-én született Budapesten. Zeneszerzést előbb Szelényi Istvánnál tanult a Budapest Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakát végezte el Szervánszky Endre osztályában. Zongorát Ferenczi Györgynél  tanult. 1972-ben kapta meg kitüntetéses diplomáját. Diplomamunkájaként egyfelvonásos operát  írt a Magyar Televízió felkérésére (A nő meg az ördög). Két évvel később ugyancsak televíziós felkérésre komponálta Lót című másik egyfelvonásosát.


Életrajza

1973-80-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán tanított. 1980-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 2000-ben szerzett habilitált mesteri (magist. habilit.) fokozatot, 2002-ben nyert egyetemi tanári (prof.) kinevezést.
A Magyar Zeneszerző Egyesület alapító és elnökségi tagja. 1990-től a magyar Szerzői Jogvédő Iroda (Artisjus) Vezetőségének a tagja, 1998-tól több ciklusban is kurátora a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiumának.
Kompozíciói rendszeresen szólalnak meg hazai és külföldi koncerttermekben. Öt önálló szerzői lemeze jelent meg, számos művéről felvétel készült a Magyar Rádióban. Kórusműveivel több pályázaton nyert díjat. Hímzett hangok című művével meghívást kapott a ISCM Yokohamai Világzenei fesztiváljára.
 

Díjai, kitüntetései:
Erkel-díj (1992), Bartók-Pásztory-díj (1998), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2005).

Fuvola és zenekar
3.200 Ft
Rézfúvós quintett
2.800 Ft
Énekes kamarazene
5.900 Ft
Kórus - Vegyeskar a cappella
350 Ft