Kapcsolat

Telefon: (06-1) 236-1105
Email: info­@­emb.hu

További címek...

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!

Megjelent "A vonós kamarazene mikrokozmosza" négy kötetben

Vonós átiratok jelentek meg Bartók Mikrokosmos című zongorás sorozatából. A négykötetes kiadványcsalád széles körben használható: a kezdőtől a professzionális szintig tartalmaz darabokat különféle vonósegyüttesekre.

 

 

Mikrokosmos a 20. század egyik nagy hatású zongoradarab-sorozata, sok helyütt a zongoraoktatás alapműveként használják. A nehézségi sorrendbe állított 153 zongoradarab azonban nemcsak a zongorajáték technikai problémáit mutatja be, hanem a zeneszerzés alapjaiba is bevezeti a növendékeket; emellett karakter-, sőt programzenei darabokat is tartalmaz.

Soós András most megjelent A vonós kamarazene mikrokozmosza című sorozata majdnem teljes egészében adaptálja vonósokra Bartók Mikrokosmosát. A 148 átirat nehézségi szint szerint négy kötetben jelent meg.

 

 

A különböző nehézségi fokú átiratok különböző vonósegyüttesekre készültek. A kezdőtől a professzionális szintig sokféle vonós formáció használhatja a négykötetes sorozatot:

  • zeneiskolai kamaraegyüttesek (három hegedű és gordonka, vonósnégyes),
  • különböző növendékzenekarok (gyermek-vonószenekarok, ifjúsági vonószenekarok),
  • amatőr együttesek (vonósnégyesek, vonósötösök, vonószenekarok),
  • valamint hivatásos formációk (vonósnégyesek, vonósötösök, vonószenekarok).

 

1. kötet: Alapfok (első fekvés)

három hegedűre és gordonkára vagy

gyermek-vonószenekarra

2. kötet: Középfok

három hegedűre és gordonkára vagy

vonósnégyesre vagy

ifjúsági vonószenekarra

3. kötet: Felsőfok

vonósnégyesre és vonósötösre vagy

vonószenekarra

4. kötet: Felsőfok
vonószenekarra

 

 

Az 1–3. kötet a partitúrán kívül minden szólamból 1–1 példányt is tartalmaz; a 4. kötet csak a partitúrát közli. Zenekari előadáshoz további nyomtatott szólamok külön rendelhetők.

Valamennyi kiadvány szólamanyaga digitálisan is megjelent a digikotta.hu felületen. Itt két formátumban érhetők el a szólamok: tableten (vagy más hasonló készüléken) megjeleníthető digitális kottaként, valamint letölthető PDF-ként – ez utóbbit ki is nyomtathatják. A nyomtatott kiadványokban szereplő egyedi kóddal ingyenesen érhetők el ezek a tartalmak, de a digitális szólamanyagcsomag külön is megvásárolható.

 

 

Soós András visszaemlékezése szerint 1985-ben, Bartók halálának 40. évfordulóján készítette az első Mikrokosmos-átiratokat a legendás, minimalista zenére szakosodott 180-as Csoport részére, akkor még többféle hangszer-összeállításra. A vonós átiratok jelentős része már 1990-re elkészült. A következő évtizedek műhelymunkái és koncertelőadásai során kristályosodott ki a most publikált változat.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részben önálló szellemi alkotásnak minősítette A vonós kamarazene mikrokozmosza 3-4. kötetét. Kérjük, hogy a sorozat darabjainak nyilvános előadásait és hangfelvételeit jelentsék be a területileg illetékes közös jogkezelő szervezetnek.