Megjelent "A vonós kamarazene mikrokozmosza" négy kötetben

Vonós átiratok jelentek meg Bartók Mikrokosmos című zongorás sorozatából. A négykötetes kiadványcsalád széles körben használható: a kezdőtől a professzionális szintig tartalmaz darabokat különféle vonósegyüttesekre.

 

 

Mikrokosmos a 20. század egyik nagy hatású zongoradarab-sorozata, sok helyütt a zongoraoktatás alapműveként használják. A nehézségi sorrendbe állított 153 zongoradarab azonban nemcsak a zongorajáték technikai problémáit mutatja be, hanem a zeneszerzés alapjaiba is bevezeti a növendékeket; emellett karakter-, sőt programzenei darabokat is tartalmaz.

Soós András most megjelent A vonós kamarazene mikrokozmosza című sorozata majdnem teljes egészében adaptálja vonósokra Bartók Mikrokosmosát. A 148 átirat nehézségi szint szerint négy kötetben jelent meg.

 

 

A különböző nehézségi fokú átiratok különböző vonósegyüttesekre készültek. A kezdőtől a professzionális szintig sokféle vonós formáció használhatja a négykötetes sorozatot:

  • zeneiskolai kamaraegyüttesek (három hegedű és gordonka, vonósnégyes),
  • különböző növendékzenekarok (gyermek-vonószenekarok, ifjúsági vonószenekarok),
  • amatőr együttesek (vonósnégyesek, vonósötösök, vonószenekarok),
  • valamint hivatásos formációk (vonósnégyesek, vonósötösök, vonószenekarok).

 

1. kötet: Alapfok (első fekvés)

három hegedűre és gordonkára vagy

gyermek-vonószenekarra

2. kötet: Középfok

három hegedűre és gordonkára vagy

vonósnégyesre vagy

ifjúsági vonószenekarra

3. kötet: Felsőfok

vonósnégyesre és vonósötösre vagy

vonószenekarra

4. kötet: Felsőfok
vonószenekarra

 

 

Az 1–3. kötet a partitúrán kívül minden szólamból 1–1 példányt is tartalmaz; a 4. kötet csak a partitúrát közli. Zenekari előadáshoz további nyomtatott szólamok külön rendelhetők.

Valamennyi kiadvány szólamanyaga digitálisan is megjelent a digikotta.hu felületen. Itt két formátumban érhetők el a szólamok: tableten (vagy más hasonló készüléken) megjeleníthető digitális kottaként, valamint letölthető PDF-ként – ez utóbbit ki is nyomtathatják. A nyomtatott kiadványokban szereplő egyedi kóddal ingyenesen érhetők el ezek a tartalmak, de a digitális szólamanyagcsomag külön is megvásárolható.

 

 

Soós András visszaemlékezése szerint 1985-ben, Bartók halálának 40. évfordulóján készítette az első Mikrokosmos-átiratokat a legendás, minimalista zenére szakosodott 180-as Csoport részére, akkor még többféle hangszer-összeállításra. A vonós átiratok jelentős része már 1990-re elkészült. A következő évtizedek műhelymunkái és koncertelőadásai során kristályosodott ki a most publikált változat.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részben önálló szellemi alkotásnak minősítette A vonós kamarazene mikrokozmosza 3-4. kötetét. Kérjük, hogy a sorozat darabjainak nyilvános előadásait és hangfelvételeit jelentsék be a területileg illetékes közös jogkezelő szervezetnek.

Vonószenekar, Három hegedű és gordonka
6.500 Ft
Vonószenekar, Három hegedű és gordonka, Vonósnégyes
6.500 Ft
Vonószenekar, Vonósnégyes, Vonósötös
7.500 Ft
Vonószenekar
7.500 Ft
Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!