Bemutatjuk: A vonós kamarazene mikrokozmosza

Rövidfilmünkben Soós András A vonós kamarazene mikrokozmosza című négykötetes kiadványsorozatáról beszél a szerző és az előadók.

Bartók Mikrokosmosa a 20. század talán legnagyobb hatású zongoradarab-sorozata, a zongorapedagógiai irodalom egyik alapműve. A nehézségi sorrendbe állított 153 zongoradarab nemcsak a zongorajáték technikai aspektusait mutatja be, hanem a zeneszerzés alapjait is, emellett karakter-, sőt programzenei darabok is találhatók köztük. 

A vonós kamarazene mikrokozmosza különböző vonós együttesekben való zenéléshez kínál 148 átiratot a sorozatból, nehézségi fokok szerint négy kötetbe rendezve. 

1. Alapfok (első fekvés): három hegedűre és gordonkára vagy gyermek-vonószenekarra

2. Középfok: három hegedűre és gordonkára, vonósnégyesre vagy ifjúsági vonószenekarra

3. Felsőfok: vonósnégyesre és vonósötösre vagy vonószenekarra

4. Felsőfok: vonószenekarra

A darabokról készült hangfelvételek meghallgathatók YouTube csatornánkon.

Csuhaj-Barna Tibor: Corridoors

E darabok megírására a Corridor Quartet (Lakatos György, Duffek Mihály, Stefán Zsófia, Tóth Sára Rebeka) nyitott zenei világa és mesés hangzása ihlette meg a zeneszerzőt.

A fagottharmóniák színeit még jobban kiemeli a hozzájuk csatlakozó basszus (nagybőgő) és a felettük szárnyaló ének vagy fuvola.

A Corridoors című lemezről szóló kritika úgy fogalmaz: ''Fülbemászó, de modern; modern, de mégis fülbemászó. Megfűszerezve - a fagottok hangzása által - egyfajta mesebeli hangulattal, amolyan 'Gyűrűk Ura feeling'-gel.'' (jazzma.hu, Gáspár Károly)

A Corridor Quartet neve olyan folyosóra utal, amely átvezeti a hallgatót a különböző évszázadok, stílusok és műfajok között. Összeköt, áthidal, és számos ajtó nyílik róla: klasszikus, modern és népi, jazz és rock.

Csuhaj-Barna Tibor jazzbőgő előadóművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense (DLA). Az elmúlt 30 évben a magyar jazzélet aktív előadója, számos lemez szerzője és közreműködője. Írt zenét színházaknak, énekkaroknak, valamint jazzformációknak a duótól a big bandig.

Bartók összes kórusműve Urtext kiadásban

2021 márciusában új, Urtext kiadásban jelentettük meg Bartók Béla összes kórusművét.

A háromkötetes kiadvány az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó és a műncheni G. Henle Verlag közös kiadásában megjelenő Bartók Béla Zeneműveinek Kritikai Összkiadása 9. kötete (Z. 15009) alapján készült. A kotta az énekszövegeket eredeti nyelven és a Bartók által jóváhagyott fordításokban közli, a kötetek függelékében azonban az összes énekszöveg szó szerinti angol és magyar fordítása is megtalálható. Ugyanitt közöljük a művek korai vagy alternatív változatait is.

Kiadásunkat a kottaszöveg és a notációs stílus tekintetében is abszolút hitelesség, professzionális kottagrafika és kiváló nyomdai minőség jellemzi. A közreadást informatív előszók (magyar, angol és német nyelven) és részletes közreadói megjegyzések (magyarul és angolul) teszik teljessé. A megjegyzések röviden ismertetik a kórusművek szöveg-, népzenei és kompozíciós forrásait, valamint eligazítanak az előadást érintő minden lényeges kérdésben.

A köteteket kiváló minőségű és környezetbarát sárgásfehér papírra nyomtattuk.

A kiadványok két változatban kerülnek forgalomba: három puhafedelű kötetben, amelyek önállóan is megvásárolhatók, valamint keménytáblás, vászonkötéses kötetekben, amelyek együtt, díszdobozban kaphatók.

A kötetekben található művek a következő hónapokban egyenként, különnyomatként is megjelennek.

Új zenekari anyag jelent meg Bartók Concertójából

Új zenekari kölcsönanyag jelent meg Bartók Béla legnépszerűbb zenekari művéből, a Concertóból, melyet a zeneszerző 1943-ben az Amerikai Egyesült Államokban komponált. A Concerto az első zenekari anyag, amely az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó és a müncheni G. Henle Verlag kiadásában megjelenő Bartók Béla Zeneműveinek Kritikai Összkiadása nyomán készült. (A partitúrát tartalmazó összkiadáskötet és a mű Henle-féle kispartitúrája is megvásárolható.)

A közreadás az első kiadás, a teljes kompozíciós forrásanyag, valamint a Bartók életében készült hangfelvételek kritikai értékelése alapján készült. A zenekari szólamok elkészítésekor nagy gondot fordítottunk a kottaszöveg pontosságára, a jó olvashatóságra, a megfelelő segédszólamokra (az ún. „végszavakra”) és az ideális lapozhatóságra. A szólamokat a Bartók-játékban különlegesen jártas Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai tesztelték. Mind a vezénylőpartitúra, mind a szólamok nagy formátumban (25×32,5 cm), kiváló minőségű papíron készültek.

Egy garnitúra két vezénylőpartitúrát, 9-8-7-6-5 db vonósszólamot, 4 db ütőszólamot, a többi szólamból pedig 1-1 db-ot tartalmaz. A zenekari anyag a Universal Music Publishing Editio Musica Budapesttől kölcsönözhető.

Hírlevél

Értesüljön új kiadványainkról, ajánlatainkról email-ben!